Test av ugresshemmende fugesand

06 oktober, 2018 4 min lesetid

Test av ugresshemmende fugesand

Test- Danfast Fugesand

Nettmagasinet Bolius har testet hvilken fugesand man bør benytte til belegningsstein for å unngå ugress i fugene.

Se Video for å se hvordan Danfast fugemørtel klarer seg mot tradisjonell fugesand. Artikkel fortsetter under videoen.

Hvor kommer ugresset fra?

Det finnes to typer ugress, frø som sprer seg med vinden og ugress som sprer seg via røtter og underlag. Da det skal svært mye til for at ugresset gror fra grunnen og opp igjennom fugene, er det frø som får fotfeste i overflaten av fugene, som oftest skaper problemer med ugress i fugene på belegningsstein og betongheller

Hvorfor oppstår ugress og hvordan forebygge ugress i fugene

 • Ugress, som sprer seg med vinden, finner fort rotfeste imellom fugene på belegningsstein og heller.

 • Ugresset får ekstra godt fotfeste, om man har benyttet fugesand av dårlig kvalitet, ved trange fuger, eller om det rett og slett mangler fugesand i fugene.

 • Det å luke bort ugress som har satt seg i et dekke av belegningsstein, er nesten en umulig oppgave. Med mindre man gjør noe med årsaken, vil det å luke fuger bli en årlig begivenhet, man kan glede seg til hver vår og høst.

 • Mange Anleggsgartnere og forbrukere har i en årrekke lagt belegningssteinen knas altså uten anbefalt fuge på 3-5mm.

 • De siste årene har vi også sett at det benyttes en fraksjon på settesanden som er langt grovere enn det de norske produsentene anbefaler.

 • Settesanden's anbefalte fraksjon er 0-5 til normalt belastede arealer og 0-8 på tyngre belastede arealer.

 • Benytter man grovere fraksjoner, uten nullstoffer vil fugesanden dreneres ned i settelaget og forbruker må fuge opp belegget på nytt år etter år.

 • Dette er hovedårsakene til at det oppstår problemer med ugress i fugene, hjulspor og setningsskader i dekker med belegningsstein og heller.

  Vær klar over at ved feil utførelse av grunnarbeid og legging av belegningssteinen så bortfaller produsentens produkt-garantier. Vår anbefaling er at du følger produsentens anbefaling for grunnarbeid og legging av belegningsstein. Dette tar faktisk ikke nevneverdig lenger tid, og det koster ikke mye, om noe ekstra å gjøre det riktig første gangen.

  Legger man belegget knas med for trange fuger skjer følgende:

  • Fugen ikke blir fylt opp med fugesand, både maur og ugress har fantastiske forhold for utfoldelse og vekst.

  • Fugesanden vil aldri bli skikkelig komprimert, fugesanden blir da liggende som en løs masse mellom belegningssteinen.

  • Regnvann vil over tid trenge igjennom fugene og fugesanden vaskes bort. Faren er da stor for at settelag og bærelag over tid dreneres bort og hjulspor/ setningsskader vil oppstå.

  • Trange fuger og manglende fugesand medfører at styrken i dekket blir vesentlig svekket, avskallinger på belegningsstein og heller oppstår gjerne også som en direkte årsak av dette.

   Aaltvedt har løst problemet med trange fuger ved å produsere belegningsstein med fugeknaster. Selv om du velger Aaltvedt belegningsstein med fugeknaster, må du allikevel ta et valg når det gjelder type fugesand. Feil valg kan medføre at du får en kamp mot ugresset hver eneste vår.

   Benytt aldri sukkersand eller sand som ikke er utviklet for å benyttes til fugesand. Selv om din håndverker måtte påstå aldri så mye at dette fungerer helt fint, så er dette allikevel 100% feil.

   Fugesand varianter.

   Aaltvedt fugesand har en fraksjon fra 0-1,4mm. Den komprimerer seg godt og er det rimligste valget når man skal legge belegningsstein. Fugesanden vil over tid vaskes bort og ugress vil kunne få fotfeste. Dette kan forebygges ved å koste over belegget med en sekk eller to ny fugesand hver vår og høst.

   Dansand Ugresshemmende fugesand er en fugesand med høy PH verdi. Dette gjør at Ugress i mindre grad trives. Men som med standard fugesand, vil det også her oppstå ugress om man ikke er påpasselig med å koste rent og etterfylle med ny sand vår og høst.

   Danfugestenmel er et godt og rimelig alternativ. Stenmel har en fraksjon på 0-0,3mm. noe som gjør at sanden enkelt trenger godt ned i fugene og komprimerer seg særdeles godt.

   Ugress setter seg ikke like lett i godt komprimert Steinmel som i standard fugesand, men også ved bruk av Steinmel skal man ta den årlige jobben med å koste rent og etterfylle fugene.

   Steinmel egner seg også svært godt om man ønsker å renovere et eksisterende dekke med belegningsstein eller heller.

   Danfast fugemørtel er den fugesanden vi anbefaler til deg som ønsker et tilnærmet vedlikeholdsfritt dekke med belegningsstein. Danfast er en fugesand med tilsetningsstoffer og sement, noe som gir en hard men allikevel elastisk fuge.

   • Før bruk er det viktig å blande sanden godt, da sement og tilsetningsstoffer over tid kan ha sunket ned i bunn av sekken.

   • Danfast må kun benyttes ved fuging på et 100% tørt dekke og ved temperatur på rundt 20 grader.

   • Etter fuging og komprimering vannes og børstes dekke, og herdingen starer.

   • Fugene er ferdig herdet på 24 timer ved 20 grader.

   • Du må ikke kjøre bil eller belaste dekke før fugene har fått herde seg ferdig.

   • Pass godt på å få børstet og vasket dekket godt etter fuging, om ikke kan man få et såkalt fugeslør eller hinne på belegningssteinen som skyldes sementen i fugesanden.

    Benyttes Danfast korrekt vil du ikke få ugress i fugene, og du vil ha et tilnærmet vedlikeholdsfritt dekke i mange år.

    Kundehjelp Miljøstein
    Kundehjelp Miljøstein    Også i Hus og hage blogg

    trygg netthandel Miljøstein hage og utemiljø
    Trygg netthandel www.msno.no

    17 mars, 2019 1 min lesetid

    Trygg netthandel www.msno.no : I en verden styrt av internett der bandittene ikke lenger kommer inn igjennom soveromsvinduet er datasikkerhet dessverre et forsømt område.
    Les mer
    Hvordan bygge støttemur
    Hvordan bygge støttemur

    26 januar, 2019 6 min lesetid

    Det å bygge støttemur er ikke noe å ta lett på.Denne artikkelen er skrevet for å øke bevisstheten på hvor viktig et godt forarbeid er når man skal igang med å bygge forstøtningsmur i betong eller naturstein.

    Les mer
    Hvordan legge belegningsstein og betongheller
    Hvordan legge belegningsstein

    06 oktober, 2018 3 min lesetid

    Det å legge selve belegningssteinen eller hellene er i seg selv enkelt, men et vellykket prosjekt krever god planlegging og nøyaktig utførelse..

    Les mer